Pizza – jednoduché jídlo, které si podmanilo svět svou dokonalou kombinací chutí. Ať už se jedná o křupavé těsto, voňavou omáčku nebo dokonale roztavený sýr, každý detail hraje zásadní roli. V tomto článku se podíváme na nejdůležitější suroviny a vybavení, bez kterých bych se při pečení pizzy neobešel.

Caputo Pizzeria
Základní mouka každé neapolské pizzy. Je poměrně dobře dostupná a za rozumnou cenou. Obsahuje 12.5% bílkovin, což je dostatek na utvoření silné lepkové struktury. Mouka je vhodná pro delší doby kynutí. Ideální pro klasickou neapolskou pizzu.
Vlastnosti (z datového listu Mulino Antimo Caputo):
Pevnost v pečení (hodnota W): 260 – 280
Elasticita (hodnota P / L): 0,50-0,60
Stabilita (hodnota S) : 8-10
Obsah lepku (v%): 12,0-12,5

Caputo Nuvola Super
Tato mouka je přímo vytvořena pro nafouknuté okraje, pojme velké množství vody a je ideální na velmi dlouhé kynutí. S těstem bude posléze horší práce, která vás ovšem odmění vzdušnými okraji. Molino Caputo vybírá pouze vysoce kvalitní vybraná zrna pšenice. Mouku zpracovává jen ve svých mlýnech pod přísným dohledem na jemné mletí, aby si mouka zachovala svůj přírodní škrob a proteiny. Do mouky se nepřidávají žádné přísady jen čistá pšenice. Díky tomu je těsto vždy lehké s jedinečnou chutí a unikátní lehkostí.
Tip: Já osobně míchám Caputo Pizzerii a Nuvolu Super v poměru 50/50, tím doásáhnu těsta, které se rádo nafukuje, ale není s ním tak složitá práce.
Vlastnosti (z datového listu Mulino Antimo Caputo):
Pevnost v pečení (hodnota W): 320 – 340
Elasticita (hodnota P / L): 0,50-0,60
Stabilita (hodnota S) : 8-10
Obsah lepku (v%): 13,5


Caputo Semola
Caputo Semola Rimacinata je nejkvalitnější mouka z tvrdé pšenice. Semolina je mouka, kterou vlasy používají především k výrobě italských těstovin. Semolina Caputo umožňuje získat pružné, nerozpadající se těstoviny.
Mouka se velmi často používá jako podsypka pod formování pizzy. Těsto po ní totiž dobře klouže a nelepí se tolik jako klasická mouka.
Přidáním do těsto v maximálním poměru do 20 % dodá těstu výjimečnou křupavost.


Caputo Lievito
Instantní droždí Caputo Lievito je ideální pokud máte v plánu dělat pizzu po celou sezonu. Lze uchovat v lednici několik měsíců při zachování kvality.
Pokud byste používali čerstvé droždí, je nutné použít 2-3x množství neboť instantní je více koncentrované.
Suché droždí Mulino Caputo je ze 100 % italských kvasinek Saccharomyces Cerevisiae, které jsou získávány výhradně z italské melasy. Mají vysokou fermentační sílu a jsou ideální pro výrobu měkkých těst s neporovnatelnou chutí. Snadno se používá a hlavně dlouho vydrží.

Mutti Pelati
Lze volit mezi celými rajčaty (Pelati) a nebo drcenými (Polpa). Osobně mi příjde, že celá mají plnější chuť. Výrobky Mutti jsou dneska již dostupné i ve vybraných supermarketech.
Celá loupaná rajčata Mutti® (Pelati) jsou baculatá, pevná a všestranná. Tato 100% italská, na slunci vyzrálá rajčata mají bohatou chuť, hustou texturu a jasně červenou barvu. Tento produkt je tvořen pouze rajčaty a rajčatovou šťávou, bez přísad nebo konzervačních látek, takže se při úpravě rychle rozvaří. Skvěle se hodí pro širokou škálu receptů, od polévek a dušených pokrmů až po omáčky. Používejte je v omáčce marinara, na neapolské pizze nebo v BLT sendviči.

Plastové bedýnky
Ideální pro skladování těsta na pizzu . Vnitřní rozměry 360x260x90 mm. Teplotní odolnost od -40 ° C do 80 ° C. Neabsorbuje pachy, snadno se čistí. Jsou odolné a lehké. Díky své velikosti se vejdou do každé lednice.
Je možné koupit i víko, ale stává se, že nedoléhá uplně přesně a těsto pak oschne. Proto na zakrytí raději používám druhou bedýnku. Jsou stohovatelné a perfektně brání před vniknutím prachu a nečistot. Neobsahují žádné otvory a vnitřní roky jsou hladké pro snadnější vyndávání těsta.
lze koupit zde

Laserový teploměr
Při pečení pizzy hraje teplota kamene velkou roli. Než dostanete oheň pod kontrolu, je laserový měřič výborný pomocník. Měření povrchových teplot s UniversalTemp je snadné. Infračervená laserová technologie nabízí široký rozsah měření od −30 °C po +500 °C. Ergonomický design teploměru s obráceným segmentovaným displejem a podsvícením zlepšuje viditelnost a usnadňuje čtení výsledků. Během používání je pro rychlý přehled zobrazena aktuální a předchozí naměřená hodnota. Měřte teplotu v ledničce, mrazničce či v troubě nebo na kameni na pizzu a kontrolujte izolační funkci oken a odhalujte případné zdroje energetických ztrát.