Neapolská pizza – historie

Úvod

Neapolská pizza je pokrm, který nejenže pohladí chuťové buňky, ale i zahrne do jednoho sousta bohatou historii, tradici a vášeň, kterou Italové věnují své gastronomické dědictví. Připojte se k nám na výletu do Neapole, kolébky této úžasné pochoutky, a objevte, co všechno ovlivňuje tu nejlepší pizzu na světě.

Historie a vznik neapolské pizzy

Neapolská pizza má kořeny sahající až do starověkého Říma, kde byly podávány jednoduché ploché chlebové placky pokryté olejem a solí. Nicméně pravý vznik neapolské pizzy se datuje do 18. století, kdy se stala oblíbenou pochoutkou mezi chudinou Neapole. Tato tradiční pizza měla tenký křupavý spodní korpus, který umožňoval rychlé přípravy a nízké náklady.

Těsto

Nejprve je třeba si pečlivě vybrat správnou mouku. Pro neapolskou pizzu se používá speciální druh mouky typu „00“, která je jemně mletá a obsahuje správný poměr bílkovin. Tato mouka umožňuje vypracování těsta, které je elastické a pružné. Těsto se vyrábí z mouky, vody, droždí a soli. Je důležité nechat těsto dostatečně kynout, aby získalo lehkou a vzdušnou strukturu.

Ingredience

Chuť neapolské pizzy stojí a padá s kvalitou ingrediencí. Čerstvá rajčatová omáčka, která je nanesena na korpus, by měla být připravena z čerstvých, zralých rajčat. Mozzarella z búvolího mléka dodá pizze krémovost a jedinečnou chuť. Kvalitní extra panenský olivový olej přidává pikantní tón a podtrhuje chutě. Bazalkový lístek na povrchu je nezbytným završením.

Pečení

V pečení neapolské pizzy hraje klíčovou roli pec. Pec by měla dosahovat velmi vysokých teplot, ideálně okolo 800 °F (430 °C). Tato vysoká teplota umožní rychlý vzestup těsta a vytvoření charakteristické křupavé korunky. Krátký čas pečení, obvykle kolem 90 sekund, zajistí, že pizza zůstane vláčná uvnitř a získá křehký a vzdušný korpus.

Certifikace a tradice

Neapolská pizza byla tak významná, že byla dokonce zařazena do seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Město Neapol uvedlo specifické směrnice pro přípravu „Pizza Margherita“ a „Pizza Marinara“, dvou nejslavnějších variant neapolské pizzy. Příprava a pečení pizzy je považováno za umění, které vyžaduje zručnost a vášeň.

Závěr

Neapolská pizza je mnohem více než jen jídlo. Je to spojení mezi minulostí a přítomností, tradicí a inovací. Každý kousek neapolské pizzy nese s sebou lásku a vášeň Italů pro svou kuchyni a kulturní identitu. Ať už se rozhodnete tuto pochoutku ochutnat přímo v Neapoli, nebo si ji připravíte doma, budete se moci ponořit do úžasného světa chutí a příběhů, které tato pizza nabízí.