Neapolská pizza – základní recept

Ingredience na těsto:

  • 460 g pšeničné mouky typu „00“
  • 290 ml vlažné vody
  • 15 g soli
  • 0.5 g čerstvého droždí

Postup:

  1. Den 1: Příprava těsta

    • Večer: Ve velké misce smíchej mouku a sůl.
    • Ve vlažné vodě rozpusť čerstvé droždí.
    • Pomalu přilij roztok droždí do mouky a začni míchat, dokud se všechny ingredience spojí a vytvoří těsto.
    • Zakryj misku a nech těsto odpočinout při pokojové teplotě po dobu 15-30 minut.
    • Po odpočinku začni těsto prohnít, přičemž používáš tzv. sklápěcí metodu. Chyť jeden okraj těsta, přetažením ho přehněte směrem k prostřední části těsta. Opakuj tento postup na všech stranách těsta. Tohle pomůže vytvořit pevnější strukturu těsta.
  2. Den 1: První kynutí

    • Poté, co jsi těsto prohnítl, přeneste ho zpět do misky, zakryj a dej do lednice.
    • Nech těsto fermentovat v lednici přes noc, ideálně po dobu 24 hodin.
  3. Den 2: Kynutí na pokojové teplotě

    • Ráno: Vyjměte těsto z lednice a nechte ho asi 2 hodiny odpočinout na pokojové teplotě. Během této doby se těsto bude postupně probouzet a začne kynout.
  4. Den 2: Formování pizzy a pečení

    • Rozdělte těsto na čtyři části, každou zhruba 230 gramů. A nech odpočinout ideálně 2h.
    • Pomocí vytlačování vzduchu ze středu do okrajů roztahuj pizzu až na zhruba 28cm.
    • Na kameni bys v toto chvíli měl mít případě 400°C, nižší teplota způsobí menší nafouknutí okrajů.
    • Připravenou pizzu polož na lehce pomoučněnou vkládací lopatu (semolina je nejlepší).
    • Přidej oblíbené ingredience na pizzu, rajčatový základ san marzano, mozzarellu, bazalku, olivový olej atd.
  5. Pečení

    • Přeneste připravenou pizzu na rozpálený pizzový kámen v troubě.
    • Peč pizzu při maximální teplotě (400°C) po dobu 2-3 minut, nebo dokud nebude těsto zlatavé a okraje pizzy křupavé.
    • Neapolská pizza by měla mít tenké a křupavé dno, s lehce vzdušným okrajem.
  6. Servírování

    • Jakmile je pizza hotová, vyjměte ji z trouby a můžete ji podávat okamžitě.