Ingredience na těsto:
- 460 g pšeničné mouky typu „00“
- 290 ml vlažné vody
- 15 g soli
- 0.5 g čerstvého droždí
Postup:
-
Den 1: Příprava těsta
- Večer: Ve velké misce smíchej mouku a sůl.
- Ve vlažné vodě rozpusť čerstvé droždí.
- Pomalu přilij roztok droždí do mouky a začni míchat, dokud se všechny ingredience spojí a vytvoří těsto.
- Zakryj misku a nech těsto odpočinout při pokojové teplotě po dobu 15-30 minut.
- Po odpočinku začni těsto prohnít, přičemž používáš tzv. sklápěcí metodu. Chyť jeden okraj těsta, přetažením ho přehněte směrem k prostřední části těsta. Opakuj tento postup na všech stranách těsta. Tohle pomůže vytvořit pevnější strukturu těsta.
-
Den 1: První kynutí
- Poté, co jsi těsto prohnítl, přeneste ho zpět do misky, zakryj a dej do lednice.
- Nech těsto fermentovat v lednici přes noc, ideálně po dobu 24 hodin.
-
Den 2: Kynutí na pokojové teplotě
- Ráno: Vyjměte těsto z lednice a nechte ho asi 2 hodiny odpočinout na pokojové teplotě. Během této doby se těsto bude postupně probouzet a začne kynout.
-
Den 2: Formování pizzy a pečení
- Rozdělte těsto na čtyři části, každou zhruba 230 gramů. A nech odpočinout ideálně 2h.
- Pomocí vytlačování vzduchu ze středu do okrajů roztahuj pizzu až na zhruba 28cm.
- Na kameni bys v toto chvíli měl mít případě 400°C, nižší teplota způsobí menší nafouknutí okrajů.
- Připravenou pizzu polož na lehce pomoučněnou vkládací lopatu (semolina je nejlepší).
- Přidej oblíbené ingredience na pizzu, rajčatový základ san marzano, mozzarellu, bazalku, olivový olej atd.
-
Pečení
- Přeneste připravenou pizzu na rozpálený pizzový kámen v troubě.
- Peč pizzu při maximální teplotě (400°C) po dobu 2-3 minut, nebo dokud nebude těsto zlatavé a okraje pizzy křupavé.
- Neapolská pizza by měla mít tenké a křupavé dno, s lehce vzdušným okrajem.
-
Servírování
- Jakmile je pizza hotová, vyjměte ji z trouby a můžete ji podávat okamžitě.